Γεγονότα

12 February 2025
EVOSST Stakeholders Event

Το έργο EVOSST (Evaluation and Valorization of Social Services for a Sustainable Transition)  αποτελεί μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία που επικεντρώνεται στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της κατανόησης των κοινωνικών υπηρεσιών σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ευθυγραμμιζόμενο με τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων. 

Αυτή η εκδήλωση έχει στόχο να συγκεντρώσει ακαδημαϊκούς, επαγγελματίες και ενδιαφερόμενους φορείς από τους τομείς των ΤΠΕ και των κοινωνικών υπηρεσιών για να παρουσιάσουν τα τρέχοντα τεχνολογικά ευρήματα και την πρόοδο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στη μείωση της ανισότητας και στη δημιουργία μακροπρόθεσμης οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα δοθεί επίσης έμφαση στο πώς τα ψηφιακά εργαλεία μπορούν να συμβάλλουν στο μέλλον της κοινωνικής φροντίδας, ευθυγραμμιζόμενα με ευρύτερους στόχους αποδοτικότητας και ενσωμάτωσης. Οι συμμετέχοντες θα εισαχθούν στον μετασχηματιστικό ρόλο της τεχνολογίας στις κοινωνικές υπηρεσίες, όπως προωθείται μέσω του έργου EVOSST, αναδεικνύοντας καινοτομίες που βελτιώνουν την παροχή υπηρεσιών, την προσβασιμότητα και την εμπειρία των χρηστών..

1 Ιουνίου 2023
6η Συνάντηση Ολομέλειας του Έργου ELECTRON
6η Συνάντηση Ολομέλειας του Έργου ELECTRON
Το εργαστήριο ITHACA συμμετείχε στην 6η συνάντηση ολομέλειας του έργου ELECTRON, η οποία διοργανώθηκε από το Universidad de Murcia και διεξήχθη στην πόλη Murcia της Ισπανίας. Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκε η πρόοδος των πακέτων εργασίας του ELECTRON καθώς και η ενσωμάτωση και η επικύρωση των 6 πιλοτικών εφαρμογών.
14 Μαρτίου 2023
Συνάντηση ολομέλειας για το AI4CYBER
Συνάντηση ολομέλειας για το AI4CYBER
Η συνάντηση ολομέλειας για το έργο AI4CYBER οργανώθηκε από την PDMFC, και διεξήχθη στη Λισσαβόνα στις 14-15 Μαρτίου. Η συνάντηση για το έργο, το οποίο είναι ενεργό εδώ και 7 μήνες, περιλάμβανε συζητήσεις για την πρόοδο του έργου, για τα μελλοντικά σχέδια και κυρίως, για τις απαιτήσεις των τριών περιπτώσεων χρήσης για την επίδειξη των λύσεων που προσφέρει το AI4CYBER.
17 Ιανουαρίου 2023
Παρουσίαση στο 2022 IEEE GLOBECOM
Παρουσίαση στο 2022 IEEE GLOBECOM
Η δημοσίευση με τίτλο "False Data Injection Attacks against Low Voltage Distribution Systems" παρουσιάστηκε στο 2022 IEEE GLOBECOM. Οι συγγραφείς (Παναγιώτης Ράδογλου-Γραμματίκης, Χρήστος Δαλαμάγκας, Θωμάς Λάγκας, Μαγδαληνή Ζαφειροπούλου, Μαρία Ατανάσοβα, Πέντσο Ζλάτεφ, Αλέξανδρος-Απόστολος Μπουλογεώργος, Βασίλης Αργυρίου, Ευάγγελος Κ. Μαρκάκης και Παναγιώτης Σαρηγιαννίδης) ερευνούν τις επιπτώσεις των επιθέσεων false data injection ενάντια σε διανεμημένα συστήματα χαμηλής τάσης. Η δημοσίευση υλοποιήθηκε στα πλαίσια του έργου Η2020 ELECTRON και του έργου Η2020 SDN-microSENSE .
24 Οκτωβρίου 2022
Ο Καθηγητής Παναγιώτης Σαρηγιαννίδης και ο Παναγιώτης Ράδογλου-Γραμματίκης κατατάσσονται σύμφωνα με το Stanford στο κορυφαίο 2% των επιστημόνων παγκοσμίως
Ο Καθηγητής Παναγιώτης Σαρηγιαννίδης και ο Παναγιώτης Ράδογλου-Γραμματίκης κατατάσσονται σύμφωνα με το Stanford στο κορυφαίο 2% των επιστημόνων παγκοσμίως
Ο διευθυντής του ITHACA, Αναπληρωτής Καθηγητής Παναγιώτης Σαρηγιαννίδης και ο Παναγιώτης Ράδογλου-Γραμματίκης συμπεριλαμβάνονται στη λίστα του Stanford (κοινοποιήθηκε από το Elsevier), στο κορυφαίο 2% των επιστημόνων παγκοσμίως για το 2022. Περισσότερες πληροφορίες here.
20 Οκτωβρίου 2022
4η Συνάντηση Ολομέλειας του Έργου ELECTRON
4η Συνάντηση Ολομέλειας του Έργου ELECTRON
Το ITHACA συμμετείχε στην 4η συνάντηση ολομέλειας του έργου H2020 ELECTRON , η οποία διεξήχθει από τη Netcompany-Intrasoft, στην Αθήνα. Συζητήθηκε η αρχιτεκτονική του ELECTRON καθώς και τα σενάρια επίδειξης του έργου, στα πλαίσια της επικείμενης συνάντησης ανασκόπησης του έργου.
6 Οκτωβρίου 2022
Παρουσίαση στο DCOSS
Παρουσίαση στο DCOSS
Η δημοσίευση με τίτλο Attacking and Defending DNP3 ICS/SCADA Systems", παρουσιάστηκε στα πλαίσια του 18th International Conference on Distributed Computing in Sensor Systems (DCOSS). Οι συγγραφείς (Βασιλική Κέλλη, Παναγιώτης Ράδογλου-Γραμματίκης, Αχιλλέας Σέσης, Θωμάς Λάγκας, Ελευθέριος Φουντουκίδης, Εμμανουήλ Καφετζάκης, Ιωάννης Γιαννουλάκης και Παναγιώτης Σαρηγιαννίδης) ερευνούν τις ευπάθειες στη λειτουργία του βιομηχανικού πρωτοκόλλου DNP3, και παρουσιάζουν 8 σενάρια επιθέσεων, ενώ επιδεικνύουν τα αποτελέσματα ενός Συστήματος Ανίχνευσης Εισβολών βασισμένου σε τεχνικές Βαθιάς Μάθησης. Η δημοσίευση υλοποιήθηκε στα πλαίσια του Η2020 SDN-microSENSEκαι είναι διαθέσιμη στο IEEEXplore.
5 Οκτωβρίου 2022
Δημοσίευση στο ACM Computing Surveys Journal
Δημοσίευση στο ACM Computing Surveys Journal
Η τεχνολογία των Δικτύων Καθορισμένων από Λογισμικό (Software Defined Networking – SDN) έχει εδραιωθεί εδώ και μια δεκαετία ως η de facto προσέγγιση δικτύωσης σε σύνθετα δίκτυα και δίκτυα μεγάλης κλίμακας, όπως δίκτυα κέντρων δεδομένων ή παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου, χάρη στον ευέλικτο τρόπο διαχείρισης που προσφέρει, τις καλά ορισμένες διεπαφές επικοινωνίας με τις συσκευές επιπέδου προώθησης δεδομένων και την ικανότητα προγραμματισμού των συσκευών αυτών. Η επόμενη γενιά δικτύων SDN (Next Generation SDN – NG-SDN) προσφέρει περισσότερες δυνατότητες προγραμματισμού των συσκευών αυτών, καθιστώντας εφικτό κάτι που για δεκαετίες θεωρούνταν αδύνατο: τον προγραμματισμό της συμπεριφοράς συσκευών μεταγωγής πλαισίων με δυνατότητες τροποποίησης των πεδίων πλαισίων ακόμη και τον πειραματισμό νέων πρωτοκόλλων σε πραγματικό περιβάλλον. Η γλώσσα P4 (Programming Protocol-Independent Packet Processors) είναι μια γλώσσα ειδικού σκοπού για τον προγραμματισμό συσκευών μεταγωγής πακέτων και τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει μεγάλη αποδοχή τόσο από την ακαδημαϊκή κοινότητα, όσο και από την αγορά. Η ερευνητικά εργασία με τίτλο “Advancing SDN: from OpenFlow to P4, a Survey”, με συγγραφείς τον κ. Αθανάσιο Λιατίφη, Υποψήφιο Διδάκτορα του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, τον κ. Παναγιώτη Σαρηγιαννίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή του ιδίου Τμήματος, τον κ. Θωμά Λάγκα, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος και τον κ. Βασίλη Αργυρίου, Καθηγητή του Τμήματος Δικτύων και Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Kingston, έγινε δεκτή για δημοσίευση στο παγκοσμίως γνωστό περιοδικό Computing Surveys της American Association for Computing Machinery (ACM). Πρόκειται για μια ενδελεχή επισκόπηση της γλώσσας P4 και της χρήση της. Στην εργασία αναλύονται σε βάθος:
  1. Το συντακτικό της γλώσσας και παρόμοιες τεχνολογίες.
  2. Τα πεδία χρήσης της γλώσσας.
  3. Θέματα που αφορούν την P4 ως γλώσσα προγραμματισμού ειδικού σκοπού.
  4. Μελλοντικές εφαρμογές της γλώσσας, αλλά και προκλήσεις που θα φέρει στο ευρύτερο πεδίο των συστημάτων επικοινωνιών.
Η εργασία αυτή υλοποιήθηκε στα πλαίσια του H2020 έργου TERMINET, που στοχεύει στην δημιουργία της επόμενης γενιάς Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Next Generation Internet of Things – NG-IoT). Το έργο συντονίζεται από το ερευνητικό Εργαστήριο του Διαδικτύου των Πραγμάτων και Εφαρμογών (ITHACA) με Επιστημονικά Υπεύθυνο τον κ. Παναγιώτη Σαρηγιαννίδη. Η εργασία είναι διαθέσιμη here.
28 Ιουνίου 2022
Εκδήλωση του έργου EVIDENT στα πλαίσια των Sustainable Energy Days
Εκδήλωση του έργου EVIDENT στα πλαίσια των Sustainable Energy Days
Στα πλαίσια των Sustainable Energy Days, το έργο EVIDENT οργάνωσε διαδικτυακή εκδήλωση σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση, παρουσιάζοντας τους στόχους του έργου, τα πειράματα που διεξάγονται, καθώς και τα πρώτα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, ο Υπ. Διδάκτορας Δημήτριος Πλιάτσιος παρουσίασε το έργο EVIDENT, τονίζοντας τα κίνητρα του έργου, τους βασικούς πυλώνες του, και τα πιλοτικά σενάρια που βρίσκονται υπό υλοποίηση. Τέλος, μέλη του έργου EVIDENT, καθώς και μέλη από παρεμφερή έργα, συμμετείχαν σε συζήτηση σχετικά με τη σημασία της ενεργειακής απόδοσης και των μέτρων πολιτικής.
10 Ιουνίου 2022
Paper authored by Y. Spyridis, T. Lagkas, P. Sarigiannidis, V. Argyriou, A. Sarigiannidis, G. Eleftherakis and J. Zhang selected as "Editor's Choice Article" by Sensors (IF: 3.576)
Paper authored by Y. Spyridis, T. Lagkas, P. Sarigiannidis, V. Argyriou, A. Sarigiannidis, G. Eleftherakis and J. Zhang selected as "Editor's Choice Article" by Sensors (IF: 3.576)
Η δημοσίευση με τίτλο " Towards 6G IoT: Tracing Mobile Sensor Nodes with Deep Learning Clustering in UAV Networks", των Γ. Σπυρίδη, Θ. Λάγκα, Π. Σαρηγιαννίδη, Β. Αργυρίου, Α. Σαρηγιαννίδη, Γ. Ελευθεράκη και J. Zhang, επιλέχθηκε από αρχισυντάκτες ως άρθρο σημαντικού ενδιαφέροντος, ενώ θεωρήθηκε εξαιρετικά σπουδαίο για την ερευνητική περιοχή του. Το άρθρο πραγματεύεται τον εντοπισμό μιας κινητής συσκευής IoT άγνωστης τοποθεσίας, με τη χρήση ομάδων UAV εξοπλισμένων με σένσορες RSSI . Αξίζει να σημειωθεί πως το άρθρο χρηματοδοτήθηκε από το έργο Η2020 TERMINET (957406), το οποίο συντονίζεται από το εργαστήριο ITHACA.
9 Ιουνίου 2022
Interview of Prof. Panagiotis Sarigiannidis in the "Aksones Anaptiksis" news program of ERT3
Interview of Prof. Panagiotis Sarigiannidis in the "Aksones Anaptiksis" news program of ERT3
Prof. Panagiotis Sarigiannidis presented the activities of the ITHACA lab during his interview for the "Aksones Anaptiksis" news program of ERT3. Specifically, he brought attention to the importance of cybersecurity enhancement in Critical Infrastructures (CIs), in three pillars, namely, the detection of the cyberattack, the mitigation of the cyberattack, and the training of the staff to recognize malicious attempts. In addition, he highlighted the participation of the ITHACA lab in EU-funded research and development projects with the aim of developing tools and software to protect CIs, in smart grids, healthcare infrastructures and transportation environments. The interview can be accessed here.
11 Φεβρουαρίου 2022
3η Συνάντηση Ολομέλειας TERMINET
3η Συνάντηση Ολομέλειας TERMINET
Η 3η συνάντηση ολομέλειας του έργου TERMINET πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης στις 10-11 Φεβρουαρίου 2022. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, παρουσιάστηκε η πρόοδος του έργου και συζητήθηκαν οι μελλοντικές δράσεις. Το TERMINET στοχεύει να αναπτύξει μια νέα αρχιτεκτονική αναφοράς για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων της επόμενης γενιάς, αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής όπως η Υπολογιστική Παρυφής (Multiple-access Edge Computing - MEC), Δικτύωση Καθοριζόμενη από Λογισμικό (Software Defined Networking - SDN), υπολογιστική νέφους, και εικονικοποίηση.
10 Φεβρουαρίου 2022
The paper entitled "Detection and Characterization of Stressed Sweet Cherry Tissues Using Machine Learning", authored by C. Chaschatzis, C. Karaiskou, E. Mouratidis, E. Karagiannis, and P. Sarigiannidis, was chosen for the cover of the forthcoming issue (Drones, Volume 6, Issue 1 January 2022)
The paper entitled "Detection and Characterization of Stressed Sweet Cherry Tissues Using Machine Learning", authored by C. Chaschatzis, C. Karaiskou, E. Mouratidis, E. Karagiannis, and P. Sarigiannidis, was chosen for the cover of the forthcoming issue (Drones, Volume 6, Issue 1 January 2022)

Η δημοσίευση με τίτλο "Detection and Characterization of Stressed Sweet Cherry Tissues Using Machine Learning", των Χ. Χασχατζή, Χ. Καραίσκου, Ε. Μουρατίδη, Ε. Καραγιάννη, και Π. Σαρηγιαννίδη, επιλέχθηκε για το εξώφυλλο του προσεχούς τεύχους (Drones, Τόμος 6, Τεύχος 1 Ιανουαρίου 2022). Στόχος της δημοσίευσης είναι να παρέχει λύσεις για την προστασία των καλλιεργειών κερασιών χρησιμοποιώντας αλγορίθμους μηχανικής μάθησης (Yolov5). Η έρευνα συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα εθνικά ταμεία της Ελλάδας μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», αριθμός επιχορήγησης T1EDK-04759.

Drones, Τόμος 6, Τεύχος 1 Ιανουαρίου 2022.

2 Φεβρουαρίου 2022
Βραβείο Αριστείας στην Έρευνα
Βραβείο Αριστείας στην Έρευνα

Με το πρώτο βραβείο αριστείας στην έρευνα για την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, βραβεύτηκαν ο Αν. Καθηγητής Παναγιώτης Σαρηγιαννίδης, διευθυντής του Εργαστηρίου ITHACA, και ο υποψήφιος διδάκτορας Δημήτριος Πλιάτσιος για τη δημοσίευση “A Survey on SCADA Systems: Secure Protocols, Incidents, Threats and Tactics”. Η ερευνητική εργασία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό IEEE Communication Surveys & Tutorials το οποίο δημοσιεύει άρθρα επισκόπησης στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και έχει συντελεστή απήχησης 25.249.

Στην εργασία “A Survey on SCADA Systems: Secure Protocols, Incidents, Threats and Tactics” παρέχεται μια επισκόπηση των αρχιτεκτονικών SCADA και των βιομηχανικών πρωτόκολλων επικοινωνίας, ενώ παρουσιάζονται οι στόχοι κυβερνοασφάλειας, οι ευπάθειες βιομηχανικών συστημάτων, καθώς και τα συμβάντα κυβερνοασφάλειας εναντίων κρίσιμων υποδομών. Επιπλέον, διεξάγεται μια εκτενής ανάλυση των τεχνικών και μεθόδων ενίσχυσης της κυβερνοασφάλειας. Τέλος, παρουσιάζονται οι τελευταίες εξελίξεις και οι μελλοντικές ερευνητικές τάσεις στο χώρο της κυβερνοασφάλειας των συστημάτων SCADA.

12 Ιανουαρίου 2022
Best Student Paper Award for ITHACA: The paper entitled "TRUSTY: A Solution for Threat Hunting Using Data Analysis in Critical Infrastructures", authored by P. Radoglou-Grammatikis, A. Liatifis, E. Grigoriou, T. Saoulidis, A. Sarigiannidis, T. Lagkas and P. Sarigiannidis, won the “Best Student Paper Award” by IEEE Cyber Security and Resilience!
Best Student Paper Award for ITHACA: The paper entitled "TRUSTY: A Solution for Threat Hunting Using Data Analysis in Critical Infrastructures", authored by P. Radoglou-Grammatikis, A. Liatifis, E. Grigoriou, T. Saoulidis, A. Sarigiannidis, T. Lagkas and P. Sarigiannidis, won the “Best Student Paper Award” by IEEE Cyber Security and Resilience!
Η δημοσίευση με τίτλο "TRUSTY: A Solution for Threat Hunting Using Data Analysis in Critical Infrastructures", των Π. Ράδογλου-Γραμματίκη, Α. Λιατίφη, Ε. Γρηγορίου, Θ. Σαουλίδη, Α. Σαρηγιαννίδη, Θ. Λάγκα και Π. Σαρηγιαννίδη, κέρδισε το βραβείο «Best Student Paper Award» στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο IEEE Cyber Security and Resilience. Το άρθρο στοχεύει στην ενίσχυση της προστασίας των βιομηχανικών υποδομών, με τη χρήση τεχνικών ενισχυτικής μάθησης για τη στρατηγική τοποθέτηση honeypots σε κρίσιμες υποδομές ενέργειας. Η έρευνα που οδήγησε στην υλοποίηση του βραβευμένου άρθρου, χρηματοδοτήθηκε από το έργο H2020, SDN-microSENSE (833955). Η δημοσίευση είναι διαθέσιμη here και here.
7 Ιανουαρίου 2022
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παναγιώτης Σαρηγιαννίδης κατατάσσεται στο κορυφαίο 2% των επιστημόνων παγκοσμίως
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παναγιώτης Σαρηγιαννίδης κατατάσσεται στο κορυφαίο 2% των επιστημόνων παγκοσμίως

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παναγιώτης Σαρηγιαννίδης, διευθυντής του εργαστηρίου ITHACA, συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στο 2% των επιστημόνων σε παγκόσμια κλίμακα, των οποίων η έρευνα είχε το μεγαλύτερο αντίκτυπο για το έτος 2020 στην επιστημονική τους περιοχή, σύμφωνα με την κατάταξη του Πανεπιστημίου του Stanford, με τίτλο "Data for updated science-wide author databases of standardized citation indicators". Συνολικά 9 ερευνητές και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας περιλαμβάνονται στη λίστα, επιβεβαιώνοντας την υψηλής ποιότητας έρευνα που διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο.

29 Δεκεμβρίου 2021
Paper authored by P. Radoglou-Grammatikis, P. Sarigiannidis, G. Efstathopoulos and E. Panaousis selected as "Editor's Choice Article" by Sensors (IF: 3.576)
Paper authored by P. Radoglou-Grammatikis, P. Sarigiannidis, G. Efstathopoulos and E. Panaousis selected as "Editor's Choice Article" by Sensors (IF: 3.576)
Η δημοσίευση με τίτλο "ARIES: A Novel Multivariate Intrusion Detection System for Smart Grid", των Π. Ράδογλου-Γραμματίκη, Π. Σαρηγιαννίδη, Γ. Ευσταθόπουλου και Ε. Παναούση, επιλέχθηκε από αρχισυντάκτες ως άρθρο σημαντικού ενδιαφέροντος, ενώ θεωρήθηκε εξαιρετικά σπουδαίο για την ερευνητική περιοχή του. Το άρθρο προτείνει ένα πολυεπίπεδο σύστημα ανίχνευσης εισβολών, ικανό να εντοπίζει απειλές σε διαδικτυακές ροές, πακέτα και λειτουργικά δεδομένα. Αξίζει να σημειωθεί πως το άρθρο χρηματοδοτήθηκε από το έργο Η2020 SPEAR (787011), το οποίο συντονίζεται από το εργαστήριο ITHACA. Το άρθρο μπορεί να αναγνωστεί here.
1 Δεκεμβρίου 2021
JAUNTY Multiplier Event - Transnational Workshop on SEMS and Smart Grids
JAUNTY Multiplier Event - Transnational Workshop on SEMS and Smart Grids
Τα Έξυπνα Δίκτυα Ηλεκτρικής Ενέργειας επιδιώκουν να βελτιώσουν τις λειτουργίες, τη συντήρηση και τον προγραμματισμό στο παρόν Ηλεκτρικό Δίκτυο, επιτρέποντας την άμεση ανταλλαγή δεδομένων. Ωστόσο, δύο μεγάλες προκλήσεις των Συστημάτων Έξυπνης Διαχείρισης Ενέργειας (SEMS) είναι α) η δυνατότητα πρώιμης ανίχνευσης και πρόβλεψης κρίσιμων βλαβών του εξοπλισμού και β) η εξαγωγή ειδοποιήσεων σε επίπεδο συσκευής σχετικά με ασυνήθιστα μοτίβα κατανάλωσης ενέργειας εκτός ωραρίου σε πραγματικό χρόνο. Περισσότερες Πληροφορίες
9 Νοεμβρίου 2021
Παρουσίαση στο EU-IoT Training Workshops Series: Next Generation IoT Architectures
Παρουσίαση στο EU-IoT Training Workshops Series: Next Generation IoT Architectures
Ο Συντονιστής του έργου TERMINET, Αναπληρωτής Καθηγητής Παναγιώτης Σαρηγιαννίδης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας συμμετείχε στο 4o EU-IoT Training Workshop, το οποίο είχε ως κεντρικό θέμα συζήτησης τις αρχιτεκτονικές επόμενης γενιάς του Διαδικτύου των Πραγμάτων. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του με τίτλο “TERMINET: A Next-Generation IoT Reference Architecture”, παρουσίασε τους στόχους, τις προκλήσεις και την αρχιτεκτονική του έργου. Έπειτα, παρουσίασε την αρχιτεκτονική της πλατφόρμας του TERMINET, δίνοντας έμφαση στις καινοτόμες τεχνολογίες που εφαρμόζονται στο TERMINET καθώς και στα πιλοτικά σενάρια μέσω των οποίων θα αξιολογηθεί η ολοκληρωμένη λύση του TERMINET.
17 Σεπτεμβρίου 2021
Παρουσίαση στο 2021 IEEE International Symposium on Personal, Indoor and Mobile Radio Communications
Παρουσίαση στο 2021 IEEE International Symposium on Personal, Indoor and Mobile Radio Communications

Ο Δημήτριος Πλιάτσιος παρουσίασε το άρθρο με τίτλο "Semi-Grant-Free Non-Orthogonal Multiple Access for Tactile Internet of Things" στο 2021 IEEE International Symposium on Personal, Indoor and Mobile Radio Communications

10 Σεπτεμβρίου 2021
Κεντρική ομιλία στο GCAIA 2021
Κεντρική ομιλία στο GCAIA 2021

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παναγιώτης Σαρηγιαννίδης κλήθηκε να παρουσιαστεί ως κεντρικός ομιλητής στο 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης και Εφαρμογών (GCAIA 2021). Η ομιλία που πραγματοποιήθηκε, σχετιζόταν με θέματα του Διαδικτύου των Πραγμάτων Νέας Γενιάς και συγκεκριμένα με τις αντίστοιχες απαιτήσεις, εφαρμογές και παραδείγματα ενώ παρουσιάστηκαν σχετικές εφαρμογές που προέκυψαν μέσω Εθνικών και Ευρωπαϊκών ερευνητικών έργων.

30 Αυγούστου 2021
ΙοΤ Week 2021- Online Event / 'Join the Next Generation IoT
ΙοΤ Week 2021- Online Event / 'Join the Next Generation IoT ; upcoming Open Calls' Workshop Session
To IoT Week 2021 είναι ένα συνέδριο που φέρνει κοντά ηγέτες της σύγχρονης βιομηχανίας, πρωτοπόρους ερευνητές και εκπροσώπους της μοντέρνας καθημερινής ζωής σε μεγάλα αστικά κέντρα, όχι μόνο από την Ευρώπη, αλλά από ολόκληρο τον κόσμο. Στόχος του αποτελεί η ανταλλαγή ιδεών, η αξιολόγηση υπαρχόντων τεχνολογιών, αλλά και η έκφραση πρωτοβουλιών σε θέματα που αφορούν την τεχνολογική εξέλιξη της κοινωνίας και των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Κατά την διάρκεια της συνεδρίας με τίτλο ‘Join the Next Generation IoT ; upcoming Open Calls ’, ο κ. Παναγιώτης Σαρηγιαννίδης, ως συντονιστής του ερευνητικού προγράμματος TERMINET, παρουσίασε τους βασικούς στόχους και τις πιλοτικές εφαρμογές του TERMINET στους συμμετέχοντες. Το ερευνητικό πρόγραμμα TERMINET, συμμετείχε στο συνέδριο ως ένα από τα 6 ερευνητικά προγράμματα που πραγματεύονται τις προσκλήσεις του Διαδικτύου των Πραγμάτων Νέας Γενιάς.
28 Ιουλίου 2021
Εργαστήριο CSR 2021 IEEE για την ασφάλεια, την ιδιωτικότητα και την ανθεκτικότητα των ηλεκτρικών συστημάτων και των ενεργειακών συστημάτων (EPES-SPR)
Εργαστήριο CSR 2021 IEEE για την ασφάλεια, την ιδιωτικότητα και την ανθεκτικότητα των ηλεκτρικών συστημάτων και των ενεργειακών συστημάτων (EPES-SPR)

Ο Παναγιώτης Ράδογλου-Γραμματίκης θα παρουσιάσει το έγγραφο με τίτλο: TRUSTY: Μια λύση για απειλές χρησιμοποιώντας ανάλυση δεδομένων σε κρίσιμες υποδομές

14-16 Ιουλίου 2021
Συνδιοργάνωση 3ου Διεθνές Σεμιναρίου Εφαρμογών Διαδικτύου των Πραγμάτων και Βιομηχανίας 4.0
Συνδιοργάνωση 3ου Διεθνές Σεμιναρίου Εφαρμογών Διαδικτύου των Πραγμάτων και Βιομηχανίας 4.0

Είναι προφανές ότι το Διαδίκτυο των Πραγμάτων εισέρχεται σε πολλαπλές πτυχές της καθημερινής ζωής. Η διάδοση τέτοιων συσκευών, καθώς η εμφάνιση πολλαπλών εφαρμογών, επισημαίνουν τις υποσχόμενες δυνατότητες του Διαδικτύου των Πραγμάτων σε ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων. Η νέα πρόκληση είναι να αναγνωριστούν αποδοτικές μέθοδοι ενσωμάτωσης τεχνολογιών Διαδικτύου Των Πραγμάτων σε σύγχρονες εφαρμογές, μέσω εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο, διαδραστικού ελέγχου, αυτόνομης διαχείρισης.

Το κύριο θέμα του σεμιναρίου είναι η αναγνώριση και προώθηση νέων τεχνικών για την υλοποίηση καινοτόμων εφαρμογών σε διάφορους τομείς της 4ης Βιομηχανίας. Το σεμινάριο εστιάζει σε βιομηχανικές εφαρμογές του Διαδικτύου των Πραγμάτων, οι οποίες κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. Οι ερευνητικές δραστηριότητες των τελευταίων χρόνων έχουν αναπτύξει αποδοτικές λύσεις και προηγμένες τεχνολογίες, οι οποίες επιτρέπουν τη δημιουργία ενός σύγχρονο βιομηχανικού Διαδικτύου των Πραγμάτων, υπερνικώντας διάφορες προκλήσεις που προέρχονται από τις επικοινωνίες μηχανής-προς-μηχανή, τα ενσωματωμένα συστήματα, και τη διαχείριση Μεγάλων Δεδομένων.

Περισσότερες πληροφορίες: http://ioti4-2021.web.uowm.gr/

Οργανωτική Επιτροπή

Θωμάς Λάγκας, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος

Παναγιώτης Σαρηγιαννίδης, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Ιωάννης Σολδάτος, Athens Information Technology

13 Ιουλίου 2021
Παρουσίαση στο Shaping the future of cybersecurity - Priorities, challenges and funding opportunities for a more resilient Europe
Παρουσίαση στο Shaping the future of cybersecurity - Priorities, challenges and funding opportunities for a more resilient Europe
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παναγιώτης Σαρηγιαννίδης πραγματοποίησε μια παρουσίαση στα πλαίσια της ημερίδας "Shaping the future of cybersecurity - Priorities, challenges and funding opportunities for a more resilient Europe", σχετικά με το έργο SDN-microSENSE . Προβολή Παρουσίασης
7 Ιουλίου 2021
Καλύτερη προφορική παρουσίαση στο 10ο Διεθνές Συνέδριο Σύγχρονων Κυκλωμάτων και Τεχνολογιών Συστημάτων (MOCAST)
Καλύτερη προφορική παρουσίαση στο 10ο Διεθνές Συνέδριο Σύγχρονων Κυκλωμάτων και Τεχνολογιών Συστημάτων (MOCAST)
Το άρθρο «Dual-hop Blockchain Radio Access Networks for Advanced Coverage Expansion» των Θεοφίλου Σαχνίδη, Αλέξανδρου-Απόστολου Μπουλογεώργου και Παναγιώτη Σαρηγιαννίδη κέρδισε το βραβείο καλύτερης προφορικής παρουσίασης.
6 Ιουλίου 2021
Ίδρυση του πρώτου τεχνοβλαστού (spin off) από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Ίδρυση του πρώτου τεχνοβλαστού (spin off) από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Μετά από πολυετή και εφαρμοσμένη έρευνα που διεξάγεται στα εργαστήρια της Πολυτεχνικής Σχολής, δημιουργήθηκε ο πρώτος τεχνοβλαστός (spin-off) από το Πανεπιστήμιο με την επωνυμία «METAMIND INNOVATIONS I.K.E.». ο οποίος αναμένεται να συμβάλλει πολλαπλά στην ανάπτυξη της περιοχής και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του Ιδρύματος. Δημιουργοί του τεχνοβλαστού είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Παναγιώτης Σαρηγιαννίδης καθώς και υποψήφιοι διδάκτορες που διεξάγουν έρευνα υπό την επίβλεψή του, χρηματοδοτούμενη από Ευρωπαϊκά και Εθνικά κονδύλια.

2 Ιουλίου 2021
2 Παρουσιάσεις στο 3ο Διεθνές Εργαστήριο για τις Απειλές Κυβερνοασφάλειας, την Εμπιστοσύνη και τη Διαχείριση Ιδιωτικότητας σε SDN και Virtualized Υποδομές (SecSoft)
2 Παρουσιάσεις στο 3ο Διεθνές Εργαστήριο για τις Απειλές Κυβερνοασφάλειας, την Εμπιστοσύνη και τη Διαχείριση Ιδιωτικότητας σε SDN και Virtualized Υποδομές (SecSoft)

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παναγιώτης Σαρηγιαννίδης παρουσίασε τους στόχους, τις δραστηριότητες και τα τελευταία αποτελέσματα του ερευνητικού έργου SPEAR .

Επίσης, ο Δημήτριος Πλιάτσιος παρουσίασε ένα άρθρο με τίτλο «A Dynamic Recommendation-based Trust Scheme for the Smart Grid» στην Τεχνική Συνεδρία 3 – Μοντέλα Ασφαλείας και Συστήματα Εμπιστοσύνης.

Paper Abstract: The integration of the internet of things (IoT) concept into the traditional electricity grid introduces several critical vulnerabilities. Intrusion detection systems (IDSs) can be effective countermeasures against cyberattacks, however, they require considerable computational and storage resources. As IoT-enabled metering devices have limited resources, IDSs cannot efficiently ensure security. To this end, trust evaluation schemes have emerged as promising solutions toward protecting resource-constrained metering devices. In this work, we proposed a trust evaluation scheme for the smart grid, that is based on direct trust evaluation and recommendation. The proposed hierarchical scheme is able to evaluate the trustiness of each metering device without requiring any significant modifications to the already deployed infrastructure. Additionally, the proposed scheme features is dynamic, meaning that it is robust against non-adversarial events that negatively impact the device’s trustiness. To validate the performance of the proposed scheme, we carry out network-level simulations and investigate how the various network parameters impact the trust evaluation performance

Το σεμινάριο είναι μια κοινή πρωτοβουλία των Ευρωπαϊκών έργων: ASTRID, CYBER-TRUST, GUARD, SIMARGL, DATAVAULTS, RAINBOW, PALANTIR και SPEAR.

2 Ιουλίου 2021
Το έργο SPEAR συνδιοργανώνει το 3ο IEEΕ Διεθνές Σεμινάριο Κυβερνοασφάλειας, Διαχείρισης Απειλών, Εμπιστοσύνης, και Ιδιωτικότητας σε Εικονικοποιημένες Υποδομές
Το έργο SPEAR συνδιοργανώνει το 3ο IEEΕ Διεθνές Σεμινάριο Κυβερνοασφάλειας, Διαχείρισης Απειλών, Εμπιστοσύνης, και Ιδιωτικότητας σε Εικονικοποιημένες Υποδομές

Το κύριο θέμα του σεμιναρίου είναι η ενσωμάτωση ασφάλειας, εμπιστοσύνης, και ιδιωτικότητα σε εικονικοποιημένες υποδομές. Το σεμινάριο εστιάζει σε δυναμικές, ευέλικτες, και αυτόνομες τεχνολογίες εντοπισμού και απόκρισης σε προηγμένες απειλές, καθώς και την παροχή αξιόπιστων λύσεων ασφαλείας σε εικονικοποιημένα και φυσικά συστήματα. Στόχος του σεμιναρίου είναι η διέγερση εποικοδομητικών συζητήσεων σχετικές με πλαίσια και απόψεις, προς το σκοπό της αύξησης της επίγνωσης σε θέματα διασφάλισης ιδιωτικότητας, αυτόνομης παρακολούθησης συστημάτων, εντοπισμού και αντιμετώπισης κυβερνοεπιθέσεων.

Το σεμινάριο είναι μια κοινή πρωτοβουλία των Ευρωπαϊκών έργων: ASTRID, CYBER-TRUST, GUARD, SIMARGL, DATAVAULTS, RAINBOW, PALANTIR και SPEAR.

Ημερομηνία: 2 Ιουλίου 2021nd of July 2021

Περισσότερες Πληροφορίες

19 Μάϊου 2021
Το έργο SmartROOT παρουσιάστηκε στο 10ο Διεθνές Συμπόσιο Τεχνολογιών Τροφίμων
Το έργο SmartROOT παρουσιάστηκε στο 10ο Διεθνές Συμπόσιο Τεχνολογιών Τροφίμων

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παναγιώτης Σαρηγιαννίδης συμμετείχε στο 10ο Διεθνές Συμπόσιο Τεχνολογιών Τροφίμων, όπου παρουσίασε τους στόχους, τις δραστηριότητες, και το αναμενόμενο αντίκτυπο του έργου SmartROOT
https://ithaca.ece.uowm.gr/wp-content/uploads/2021/05/smartroot.png
To 10ο Διεθνές Συμπόσιο Τεχνολογιών Τροφίμων παρουσιάζει τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα τεχνολογιών τροφίμων και παρέχει την ευκαιρία σε οργανισμούς από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες να συμμετέχουν σε συναντήσεις που αποσκοπούν σε συνεργασίες.
Προβολή Παρουσίασης

IoTI4 2021 Deep Learning Competition Διαγωνισμός Βαθιάς Μάθησης
IoTI4 2021 Deep Learning Competition Διαγωνισμός Βαθιάς Μάθησης
Ο σύγχρονος κόσμος εξαρτάται σημαντικά σε αυτοματοποιημένα υπολογιστικά συστήματα, τα οποία χρησιμοποιούνται σε διάφορους τομείς. Η παροχή αξιόπιστων λύσεων κυβερνοασφαλείας είναι ζωτικής σημασία για την προστασία υπολογιστικών συστημάτων που είναι ευάλωτα σε κυβερνοεπιθέσεις, οι οποίες στοχεύον την υποκλοπή ή παραποίηση πληροφορίας, καθώς και την πλήρη διακοπή της λειτουργίας των συστημάτων. Προς το σκοπό αυτό, τα μοντέλα βαθιάς μάθησης παρέχουν καινοτόμες λύσεις, παρέχοντας μεθόδους για τον εντοπισμό και περιορισμό απειλών. Στόχος του διαγωνισμού είναι να προσκαλέσει τους συμμετέχοντας να αναπτύξουν ισχυρά μοντέλα για τον εντοπισμό και την αναγνώριση κυβερνοεπιθέσεων. Στο πρώτο σενάριο, το οποίο αποτελεί ένα μεγάλο δίκτυο ενέργειας, οι συμμετέχοντες καλούνται να αναπτύξουν έναν αξιόπιστο ανιχνευτή επιθέσεων, ο οποίος θα μπορεί να ανιχνεύει με μεγάλη ακρίβεια τυχόν ανωμαλίες στη δικτυακή κίνηση. Το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει επιθέσεις σε αυτόνομα οχήματα, μέσω παραποίησης πινακίδων, αποσκοπώντας να μπερδέψουν το όχημα ή να το οδηγήσουν σε λάθος κατεύθυνση. Τα μοντέλα βαθιάς μάθησης που θα αναπτυχθούν θα πρέπει να αναγνωρίζουν τέτοιες επιθέσεις, σε ένα σύνολο δεδομένων αποτελούμενο από εικόνες πινακίδων, καθώς και να τις κατηγοριοποιούν. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε: https://competition.ioti4-2021.web.uowm.gr/
2ο Διεθνές Εργαστήριο Ηλεκτρικής Ενέργειας και Ενεργειακών Συστημάτων Ασφάλειας, Ασφάλειας και Ανθεκτικότητας (EPESec 2021)
Συνδιοργάνωση 2ου Διεθνούς Σεμιναρίου Ασφάλειας και Αντοχής Ηλεκτρικών και Ενεργειακών Συστημάτων

Σε συνεργασία με το συμπόσιο Ευρωπαϊκών έργων ARES (http://www.ares-conference.eu), το σεμινάριο στοχεύει στη συγκέντρωση των σχετικών ερευνητικών τάσεων στον τομέα ασφάλειας ηλεκτρικών και ενεργειακών συστημάτων. Επιπλέον, αποσκοπεί στην παρουσίαση των ερευνητικών αποτελεσμάτων από συναφή έργα, στην ενίσχυση της συνεργασίας, και στην προαγωγή της ανάπτυξης μιας κοινότητας ασφαλείας αποτελούμενη από ειδικούς και επαγγελματίες.

The EPESec 2021 workshop aims at collecting the most relevant ongoing research efforts in the EPES security field. It also serves as a forum for relevant projects in order to disseminate their security-related results, boost cooperation, and foster the development of the EPES Security Community made of security experts and practitioners.

Το σεμινάριο συνδιοργανώνεται από τα ακόλουθα Ευρωπαϊκά έργα:

SDN-microSENSE: https://www.sdnmicrosense.eu/

CYBER-TRUST: https://cyber-trust.eu/

EnergyShield:  https://energy-shield.eu/

FORESIGHT: project: https://foresight-h2020.eu/

PHOENIX: https://phoenix-h2020.eu/

SPEAR: https://www.spear2020.eu/

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.ares-conference.eu/workshops-eu-symposium/epesec-2021/

23 Απριλίου 2021
Εναρκτήρια συνάντηση του έργου INCIDENCE
Εναρκτήρια συνάντηση του έργου INCIDENCE

Η εναρκτήρια συνάντηση του έργου INCIDENCE πραγματοποιήθηκε στις 23 Απριλίου 2021. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκε η κοινοπραξία του έργου, ενώ ο κάθε εταίρος παρουσίασε τις δραστηριότητες που θα υλοποιήσει καθ 'όλη τη διάρκεια του έργου. Ο στόχος του INCIDENCE: promotINg Cyber-hygIene in eDucation through sEcuring distaNCe lEarning είναι η υποστήριξη της αντιμετώπισης των προκλήσεων της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και της διδασκαλίας σε δύο επίπεδα: α) σε εκπαιδευτικό επίπεδο, με την παροχή ενός καινοτόμου πλαισίου κυβερνο-υγιεινής (cyber hygiene), προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις και τα χαρακτηριστικά της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και διδασκαλίας των ΑΕΙ. β) σε επίπεδο υποδομής, προσφέροντας μια ασφαλή χρήση της εργαλειοθήκης eLearning που αντικατοπτρίζει τις σύγχρονες παιδαγωγικές υπηρεσίες ηλεκτρονικής και τις σύγχρονες εξελίξεις στον κυβερνοχώρο και την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Τέτοιες λύσεις θα ενδυναμώσουν το διδακτικό προσωπικό και τους μαθητές με γνώσεις σχετικές με τη διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου υγιεινής στον κυβερνοχώρο, καθώς και με δυνατότητες αντιμετώπισης πιθανών απειλών.

22 Απριλίου 2021
Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων Νέας Γενιάς και την Υπολογιστική Παρυφής
Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων Νέας Γενιάς και την Υπολογιστική Παρυφής

https://ithaca.ece.uowm.gr/wp-content/uploads/2021/05/Roundtable-Discussion-in-Next-Generation-IoT-and-Edge-Computing-Strategy-Forum.png

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παναγιώτης Σαρηγιαννίδης συμμετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο «Πρότυπες Ιδέες». Η συζήτηση αποτελεί μέρος του Στρατηγικού Φόρουμ για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων Νέας Γενιάς και την Υπολογιστική Παρυφής και οργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το έργο EU-IoT.

Το εικονικό φόρουμ στοχεύει στη συγκέντρωση κορυφαίων ειδικών από διάφορους τομείς και στελεχών επιχειρήσεων, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων σε σχετικές προκλήσεις και ευκαιρίες, καθώς και την καθιέρωση μιας κοινής Ευρωπαϊκής στρατηγικής για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων επόμενης γενιάς και υπολογιστική παρυφής.

22 Απριλίου 2021
Συνεδρίαση ολομέλειας του έργου SDN-microSENSE
Συνεδρίαση ολομέλειας του έργου SDN-microSENSE

Η εξαμηνιαία συνάντηση του SDN-microSENSE (https://www.sdnmicrosense.eu/) πραγματοποιήθηκε στις 22 Απριλίου 2021. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι εταίροι παρουσίασαν την κατάσταση και την πρόοδο του έργου και συζήτησαν τις μελλοντικές δραστηριότητες.
Το έργο SDN-microSENSE εστιάζει στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση ολοκληρωμένων λύσεων για την αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων σε έξυπνα δίκτυα και συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας μεγάλης κλίμακας, με την χρήση τεχνολογιών SDN (Software Defined Networks – δίκτυα προγραμματιζόμενα με λογισμικό) και IoT (Internet of Things – διαδίκτυο των πραγμάτων), με άξονες α) την εφαρμογή συνεργατικής ανάλυσης και αποτίμησης ρίσκου σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές, β) την υλοποίηση μίας ολοκληρώμενης λύσης κυβερνοασφάλειας για την αποτελεσματική ανίχνευση αλλά και την αντιμετώπιση απειλών, γ) την ανάπτυξη ενός αποκεντρωμένου, ευφυούς συστήματος διαχείρισης πληροφοριών και γεγονότων με την χρήση μηχανικής μάθησης, δ) την ανάπτυξη ενός νέου πλαισίου αποτροπής παραβίασης δεδομένων, ε) τον σχεδιασμό ασφαλών συστημάτων και δικτύων με δυνατότητα αυτοΐασης και ζ) την ανάληψη δράσεων και ενεργειών για την καθιέρωση διεθνών προτύπων που θα παραχθούν από τα ερευνητικά αποτελέσματα του Έργου.

15 Απριλίου 2021
Ομιλία με θέμα: Δίκτυα Νέας Γενιάς και Διαδίκτυο των Πραγμάτων
Ομιλία με θέμα: Δίκτυα Νέας Γενιάς και Διαδίκτυο των Πραγμάτων

Ο Αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής του ITHACA, Παναγιώτης Σαρηγιαννίδης, κλήθηκε να πραγματοποιήσει μια παρουσίαση στα πλαίσια της ημερίδας με θέμα Δίκτυα Νέας Γενιάς και Διαδίκτυο των Πραγμάτων, που διοργανώθηκε από τα Φοιτητικά Παραρτήματα ΙΕΕΕ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Διαδικτύου των Πραγμάτων. Η παρουσίασή του με τίτλο "Next Generation Internet of Things: Modern Applications" παρουσίασε τις δράσεις και τους ερευνητικούς τομείς του εργαστηρίου ITHACA.

2021
15 Φεβρουαρίου 2021
Η SPEAR συνδιοργανώνει το 3ο IEEE SecSoft
Η SPEAR συνδιοργανώνει το 3ο IEEE SecSoft

Η SPEAR συνδιοργανώνει με τα ακόλουθα έργα του H2020: ASTRID, CYBER-TRUST, GUARD, SIMARGL, DataVaults, RAINBOW, and SIMARGL το 3ο Διεθνές Εργαστήριο για απειλές κατά της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, εμπιστοσύνη και διαχείριση απορρήτου σε καθορισμένες και εικονικά διαμορφωμένες υποδομές λογισμικού (SecSoft) που θα φιλοξενηθεί στο 7ο Διεθνές Συνέδριο του ΙΕΕΕ για τη Softwarization δικτύου (NetSoft2021) που θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου 2021, στο Τόκιο, Ιαπωνία. Η αρχική σελίδα του εργαστηρίου SecSoft 2021: https://www.astrid-project.eu/secsoft/.Η SPEAR συμμετέχει στην Επιτροπή Τεχνικού Προγράμματος της SecSoft 2021 με τον Παναγιώτη Σαρηγιαννίδη από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

15 Φεβρουαρίου 2021
Εργαστήριο CSR 2021 IEEE
Εργαστήριο CSR 2021 IEEE για την ασφάλεια, την ιδιωτικότητα και την ανθεκτικότητα των ηλεκτρικών συστημάτων και των ενεργειακών συστημάτων (EPES-SPR)

Η SPEAR και η SDN-microSENSE συνδιοργανώνουν το εργαστήριο CSR IEEE 2021 για την ασφάλεια, την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ανθεκτικότητα των ηλεκτρικών συστημάτων (EPES-SPR).


Περισσότερες Πληροφορίες

26 Ιανουαρίου 2021
Συνέντευξη έργου MARS στην ΕΡΤ3-O3
Συνέντευξη του έργου MARS στην ΕΡΤ3-O3

Ο χειριστής drone Στέλιος Λουπίδης της GEOSENSE, ο Τεχνικός Διευθυντής Βασίλης Πολύχρονος της GEOSENSE, ο γεωπόνος του Αγροτικού Συνεταιρισμού των Γρεβενών Σάκης Φωλινάς, ο υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κακαμούκας και ο Επίκουρος Καθηγητής Παναγιώτης Σαρηγιαννίδης, παραχώρησαν μια συνέντευξη στον Νικόλαο Πιτσιακίδη και την ERT3 TV-O3.

19 Ιανουαρίου 2021
6η Σύνοδος Ολομέλειας SPEAR
6η Σύνοδος Ολομέλειας SPEAR

Λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης covid-19, η 6η σύνοδος ολομέλειας του έργου SPEAR πραγματοποιήθηκε στις 15 και 16 Ιανουαρίου 2021.

Προς το τέλος του έργου και την τελική αξιολόγηση από τους τελικούς χρήστες, η συνάντηση επικεντρώθηκε στην πρόοδο της ανάπτυξης της πλατφόρμας SPEAR σε κάθε έναν από τους τέσσερις πιλότους, δηλαδή α) στον υδροηλεκτρικό σταθμό VETS, β) στο εργαστήριο υποσταθμών της Tecnalia, γ) τόσο στο Κέντρο Δοκιμών, Έρευνας και Προτύπων όσο και στον Σταθμό Λαυρίου της ΔΕΗ και δ) στο έξυπνο σπίτι του CERTH. 

Κατά τη διάρκεια κάθε επίδειξης, οι τελικοί χρήστες πραγματοποίησαν κυβερνοεπιθέσεις κατά των βιομηχανικών συσκευών που χρησιμοποιούνται σε κάθε πιλότο και η πλατφόρμα SPEAR εντόπισε με επιτυχία αυτές τις επιθέσεις και οραματίστηκε τα σχετικά συμβάντα ασφαλείας. Η ολοκλήρωση των αναπτύξεων SPEAR στους πιλότους, η τελική αξιολόγηση και η δοκιμή αποδοχής των χρηστών θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες.

16 Ιανουαρίου 2021
SPEAR Project Coordinator Interview
Συνεντευξη Συντονιστή του Έργου SPEAR -ERT3

Ο Δρ. Παναγιώτης Σαρηγιαννίδης, συντονιστής του προγράμματος SPEAR και Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, έδωσε συνέντευξη στην ΕΡΤ3 TV και στον Νικόλαο Πιτσιακίδη για το έργο SPEAR και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και το SPEAR προσπαθεί να λύσει όσον αφορά την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την ιδιωτικότητα στα έξυπνα δίκτυα.

2020
15 Δεκεμβρίου 2020
Εναρκτήρια συνάντηση του έργου EVIDENT
Εναρκτήρια συνάντηση του έργου EVIDENT

Η εναρκτήρια συνεδρίαση του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ έργου «H2020» #EVIDENT πραγματοποιήθηκε ουσιαστικά στις 15-16 Δεκεμβρίου 2020. 9 εταίροι έργων από 5 χώρες θα διερευνήσουν τις κοινωνικοοικονομικές μη ενεργειακές επιπτώσεις και τις γνώσεις συμπεριφοράς σχετικά με τις παρεμβάσεις ενεργειακής απόδοσης.

24 Νοεμβρίου 2020
Εναρκτήρια συνάντηση του έργου TERMINET
Εναρκτήρια συνάντηση του έργου TERMINET

Η εναρκτήρια συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 23-24 Νοεμβρίου 2020. 27 εταίροι έργων από 11 χώρες θα διερευνήσουν μια νέα αρχιτεκτονική αναφοράς επόμενης γενιάς που βασίζεται σε τεχνολογίες αιχμής για IoT επόμενης γενιάς. 

5 Νοεμβρίου 2020
Πρώτη ηλεκτρονική σύσκεψη SMARTROOT
Πρώτη ηλεκτρονική σύσκεψη SMARTROOT

Την Πέμπτη 05/11/2020 πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαδικτυακή συνάντηση του έργου Erasmus+ SmartROOT: Smart faRming InnOvatiOn Training. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο των στρατηγικών συμπράξεων Erasmus+.

Το έργο SmartROOT, το οποίο συντονίζεται από τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Σαριγιαννίδη Παναγιώτη, περιλαμβάνει 7 συνεργάτες. Οι εταίροι του προγράμματος SmartROOT αποτελούνται από 3 Πανεπιστήμια (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας – Ελλάδας, Διεθνές Ελληνικό Πανεπιστήμιο – Ελλάδα και Sveriges LnatbruksUniversitet – Σουηδία) και 4 εταιρείες (Sidroco Holdings Limited – Κύπρος, Federacion Espanola de Indurrtias de la Alimentacion y Bebidas – Ισπανία, Ιδιωτική Εταιρεία INFALIA – Ελλάδα και AGRIVI doo za Proizvodnju, Trgovinu Iusluge – Κροατία).

  • 2021

  • 2020

Διεύθυνση

 

Internet of Things and Applications Lab
Department of Electrical and Computer Engineering
University of Western Macedonia Campus
ZEP Area, Kozani 50100
Greece

Πληροφορίες Επικοινωνίας

tel: +30 2461 056527

Email: ithaca@uowm.gr

Κοινωνικά Μέσα Δικτύωσης

Project Space
Μετάβαση στο περιεχόμενο